Tutorial Sarikata

Baiklah, sekarang kami nak kongsikan kat korang semua macam mana nak buat sari kata dengan menggunakan cara yang ramai subber buat.

Antara yang korang perlu ada dan download ialah:

1- Aegisub (software subtitle) – http://www.aegisub.org/downloads/

2- MKVToolNix (penggabung file subtitle dengan video [softsub]) – http://www.fosshub.com/MKVToolNix.html

3- HandbrakeCLI (penampak subtitle pada video [hardsub]) – https://handbrake.fr/downloads2.php

4- Cyko (ringankan file video [optional]) – http://sourceforge.net/projects/cyko/files/

 

Ok, pastu korang boleh download anime yang nak di sub kan tu. Nak mudah ambik dekat website https://animetosho.org/. Search saje anime apa yang nak pastu pastikan yang korang download tu ada softsub( sub yg boleh diedit) dan kebanyakannya format video tu mestilah mkv.

Selain AnimeTosho, terdapat beberapa laman lain yang menyediakan anime dengan softsub, antaranya ialah:

  • HorribleSubs
  • AnimeFansFTW
  • AnimeChiby

Selepas siap download anime format mkv..Bukak  Aegisub

1. sub1

 

Klik File>Open Subtitle>Pilih video mkv korang

 

2.sub2

Kalau keluar benda ni, klik No.

3.

sub3

 

Kalau nak tengok sekali dengan video, pilih Video>Open Video>Pilih video mkv korang. Dan selepas tu video tu akan keluar sekali dengan audio kalau korang guna aegisub terbaru. kalau yang lama punya kena open sendiri audio dia pilih Audio>Open Audio File dari video mkv.

 

Ok, lepas siap translate semua sarikata tu. Mestilah kena save kan… Save as kan file tu.

Lepas tu bukak mkvmerge GUI

1.mkv1

 

Add kan file video mkv tadi ke mkvmerge GUI.

mkv2

Kemudian add kan file subtitle korang, lepas tu sila kenalpasti sarikata korang dan sarikata asal video tu.

Sila untick/buang tanda kat sarikata asal video tu. Dan pastikan sarikata korang mesti di tick. Lepas siap klik Start muxing. Pastikan korang tahu tempat Output tu.

 

Kemudian korang boleh test video tu guna player Media Player Classic – K-Lite Codec Pack 11.20 (Full)

Sarikata macam tu orang panggil softsub  iaitu sarikata yang  boleh diambil jgk oleh orang lain untuk diedit dan sebagainya. Jadi kita akan buat supaya sarikata tu melekat terus kat video tu tanpa boleh diedit lagi, kita panggil nya Hardsub.

 

Cara untuk hardsub kan sarikata pada video adalah dengan menggunakan Cyko…. (sbnrnya banyak lagi cara nk hardsub kan dia tapi ini salah satu darinya). Dan proses ni kita panggil encode video.

1. Selepas korang Download Cyko sila baca file ReadMe bersama Cyko tu. Perlu letakkan file HandbrakeCLI sekali dengan Cyko dalam satu folder.

2. Buka Cyko > Add Source file > Option

Berikut antara contoh bagi setting yg selalu admin guna kalau video HD

cyko2

 

cyko

 

Pastu klik   Scan > Encode.

Kalau nak cepatkan proses encode tu pilih presets Medium (tapi saiz video akan jadi besar dan gambar tak cantik)

Kalau very slow saiz kecil dengan gambar tiptop terbaik..tapi makan masa la….  kalau PC korang laju x pelah..

Ok tu je. Lepas siap encode open file video tu kat tempat yang korang save.

Boleh tengok video ringkas encode guna Cyko >> Klik Sini

 

Sebenarnya ada cara lain nak Encode dengan gunakan MeGUI,  atau pun guna Handbrake tapi cara dia susah skit..Mungkin admin lain boleh tolong terangkan..hehe..ok, selamat mencuba!

 

Kalau ada apa2 nk tanya sila komen atau mesej page FB kami. Kalau x balas maknanya kami sibuk la tu ye..hehe

 

 

 

  • Nurul Natasha

    yang Cyko tu saya tak paham la boleh tak buat video

    • Dean Amx

      Part mana yg x fham?

      • Nurul Natasha

        yang cyko tu mcm mana nak jadikan cyko application

        • Dean Amx

          Hmm.. Saya tak faham sangat soalan tu :/

        • x faham.. download je la..dah siap cyko x perlu install

        • Isyraf Imran

          app cyko ada dalam file cyko,app cyko x leh keluar dari file kalau tidak handbrake cli tidak berfungsi dan tidak boleh encode.

  • Monster Stream

    ini file yang tak payah install bro, lebih baik cari fail yang boleh install exe,
    fail yang ni aq tak faham macam mana nak gunakan.

    • kena download yg satu lagi

  • Portgas D Ace

    klau video mp4 xblh ka nk edit sub??

    • Aiman Hanif

      Boleh @@disqus_Ai2LbkU0GM:disqus

  • kalo nak video kualiti cuma 480p letak height tu 480 kan? berapa target bitrate yang elok ?

  • Muhammad Sabran

    file subtitile memang besar ke